Световната банка препоръча на България да се увеличат съдебните такси по част от гражданските и административни дела. Предложението идва поради тенденцията у нас да има много дела, в които исковете са съвсем символични. Днес представителите на Световната банка дадоха в своя доклад положителна оценка на съдебната ни система, като не липсваха и препоръки за подобряване качеството и ефективността сред магистратите.

Трябва да се направи сериозен предварителен анализ и дискусия на това предложение, защото увеличаването на таксите прави достъпа до системата по-труден, изрази мнение по въпроса правосъдният министър Миглена Тачева. Според нея трябва да се направят по-достъпни тези услуги, от които се нуждае българина. Правосъдието навсякъде е скъпо и където има необходимост ще бъдат повишени таксите, заяви Тачева след представяне на доклада. "Не е задължително всеки българин да регистрира фирма и да е търговец, трябват и малко производители", каза министърката по повод предстоящите промени. Бюджетът на съдебната власт се увеличава всяка година, посочи доклада на Европейската банка. Близо 60% от този бюджет отива за заплати на съдиите. Затова ВСС ще направи списък по категории на съдилищата и възнагражденията да се получават спрямо натовареността на служителите, прогнозира бъдещето Тачева.
"България е постигнала много, трябва да се гордее с постигнатото", заяви Флориан Фихтел, постоянен представител на Световната банка, след което започнаха да се анализират резултатите от доклада и да се дават препоръки. Представителите на Световната банка заявиха, че за първи път проучват толкова мащабно дадена държава. Бъдещето е във въвеждането на електронно правосъдие, изказаха мнението си експертите. Те смятат, че насоките са да се закрият някои съдилища в малките градове, а да се въведе видео-връзка, която да спести средствата за пътуване при разпит. Страната ни обаче няма нужните финанси да назначи опитни програмисти, които да са част от системата на Висшия съдебен съвет, заяви Иван Колев, представител на ВСС в срещата. Според него Софийският районен съд допринася най-много за по-бързо приключване на делата. За 2006 година СРС е поел 13% от всички дела. Нужна е и система за контрол на съдилищата, заявиха представителите на Световната банка, като трябва да се отделят и средства за обучение на съдиите.
България има добър брой правоспособни съдии, а по брой на съдебни сгради е на челни позиции от страните в региона. Общо взето страната ни не харчи много средства за съдебната система, споделиха експертите. Те дадоха като насока желание да се подобри достъпа до право на правосъдие на социално слабите. Страната ни е редно да планува разходите си за по-продължителен период от време, заявиха от Световната банка.
Милан Николов, БЛИЦ