Световноизвестният фалшификатор на шедьоври проф. Даниеле Донде открива изложба в Пловдив на 29 септември, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ. Клиенти на Доде са Арнолд Шварценегер, принцеса Даяна, Роман Абрамович, Йоан- Павел Втори, София Лорени, Салвадор Дали.
Под тепетата ще бъдат показани уникални репродукции на най-скъпо продаваните картини в света. Платната са копия на Ван Гог, Реноар, Густав Климт, Клод Моне, Пол Гоген. През 1984 г. проф. Донде създава своя школа и ново направление в съвременното изкуство. Кръщава го “Авторско фалшифициране”. Дълги години той изучава техниката на оригиналните платна, боите, с които работи, се изработват по специална технология, съставът им е близък до оригиналните, ползвани преди столетия. Всяко платно е придружено със специален сертификат, доказващ, че творбата е авторски фалшификат. Проф. Донде е привлякъл 40 от най-добрите кописти в света, които в момента работят за него и изграждат марката “Донде”
Даниеле израства в заможно семйство в Кремона. След смъртта на баща си той продава огромната му колекция от картини. Тогава разбира, че това са филшификати, продадени на починалия му баща като оригинали. Донде издирва техните автори, но не за да ги съди, а за да ги мотивира да работят за него.

За пръв път в Пловдив ще бъдат показани авторски творби на Донде, една от които вече е притежание на руския олигарх Роман Абрамович. Собственикът на “Челси” брои 10 000 евро, за да притежава лика на Мерлин Монро, нарисуван сот Донде. В една от залите на хотел “Тримонциум” Доде ще изложи цял цикъл от свои картини с американския сексимвол. В някои от платната са сложени камъни “Савровски”. Визуалните варианти на Монро Донде продава от 1500 до 2000. Цените на платната са доста по-ниски от тези, които италианецът предлага в Европа и Щатите.
Проф. Даниеле Донде идва под тепетата благодарение на партньора си д-р Койчо Белчев – първият българин, работил на Уолстрийт. Белчев е наследник на “Марко Белчев “- най-голямата тютюнева компания в България. Той е завършил право и икономика в Цюрих. В Германия е удостоен с титлата доктор заради труда си “Тютюнът в България”. Във финансовия свят на Ню Йорк е вече над 20 години. Собственик е на “Хайдън Стоун” - втората по големина къща на Уолстрийт. 86 годишният милионер, роден в Пловдив, живее в Швейцария. Поддържа тесни контакти с персони от висшата европейска аристокрация, близък е до мнозина световни лидери, познат е като приятел на Ричард Никсън. Димитър Димов изполва историята на фамилията Белчеви като прототип при написване на романа си “Тютюн”. Койчо Белчев и проф. Донде са съдружници от 1992 г. Вече 16 години двамата изработват и продават копия на най-прочутите шедьоври в световната живопис. Първата картина фалшификат на двойката Доде – Белчев купува Салвадор Дали. След смъртта му тя е откупена от София Лорен. Приживе лейди Даяна купува 40 фалшификата на Донде. Мохамед Файед пък има 100, а холивудският терминатор Арнолд Шварценегер притежава 12 “платна” на Ван Гог, правени от Доде.
В Пловдив ще бъдат изложени 50 картини от марката Доде. На отриването ще присътва елитът на града. При последната си изложба под тепетата италианецът продава 32 платна. /Мария Друмева, БЛИЦ