Георги Свиленски от БСП заяви в сутрешния блок на БНТ, че без неговата партия трудно ще се направи правителство.

"Липсата на реален дебат в предизборната кампания постави българския избирател в ситуция да не може да направи своя избор, тъй като няма информация за какво и как да гласува", смята той.

"Прекалено рано е за сериозни анализи, това, което можем да посочим сега, е ниската избирателна активност, която няма как да не ни притеснява. Трябва да се стигне до проблемите – защо е толкова ниска активността, защо българският избирател реши да накаже всички партии като не отиде да гласува.


Дали защото 11-ти юли е време за почивка, или хората не искат да правят едно и също упражнение през два месеца по няколко пъти?“, коментира още членът на НС на БСП.

Свиленски посочи и друг проблем, но вътрешнопартиен: „Много наши „другари“ не работеха за БСП нито в тази кампания, нито в предишната. От това да не говорим по медиите, за да не ставаме като тях, да не разказваме какво са правили – това премълчаване, което се случи последните 1-2 години, в крайна сметка дава резултат“.

"Резултатът няма как да ни задоволява, при тази ниска избирателна активност всички политически партии губят доста гласове. Ние направихме широка лява коалиция, ние не очаквахме математически сбор, търсихме психологически ефект", добави Свиленски.

"На нас ни предстои да надградим лявата коалиция. Излизаме пред избирателите с чисто лице. До септември трябва да има заседание на конгреса, където ще направим анализ. Ние знаем как да носим политически анализ, оставете ни да я носим", каза той.

"БСП е голяма партия като идеи. Няма как, когато си загубил изборите, да кажеш, че ръководството няма отговорности към тези избори. Изводът от това е, че имаме едно обединение в ляво, което не подлежи на съмнение и остава да надграждаме на тази основа", заяви Свиленски.

По думите му, без БСП трудно ще се случи стабилно правителство. Тепърва ще се прави анализ на резултатите, които не са задоволителни. Той потвърди, че партията е готова да подкрепи конкретни политики на новото правителство, макар и не безрезервно.

"Ще седнем да преговаряме. Безусловна подкрепа няма как да се дава и не трябва да се дава. Ако бъдем поканени ще поставим условия –преизчисляване на пенсии, здравна реформа, връщане на държавността. Това е първото, което трябва да направим", заяви Свиленски.