Депутатът от БСП Георги Свиленски хвърли голяма бомба от трибуната на Народното събрание. Той обвини Кирил Петков в опит за задкулисна договорка.

Това се случи по време на дебатите за промените в Изборния кодекс, който се разглежда на второ четене.

„Два дни казвам на колегите, че ще кажа защо БСП иска този закон и защо няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги. Ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там, отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че ще държи кодовете на машините?“, попита той, сочейки Петков.

„Ето затова от една седмица ви предупреждавам, че ще ви кажа защо го правим. Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим“, предупреди той, размахвайки пръст.

„Сега казах само първото изречение. Утре очаквайте второто, в сряда и четвъртък довършека. От вашата парламентарна група ще останете 15 човека, запомнете какво съм казал“, обърна се Свиленски към „Продължаваме промяната“.

„Г-жа Йорданова, затова БСП държи на закона. Не заради вашите аргументи. Сигурно сте прави в това, което говорите. Понеже изборите бяха откраднати, понеже кодовете се държаха от един председател и в един премиер, ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече“, завърши той, обръщайки се към Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Реакция от страна на ПП дойде от Искрен Митев: „Не ни е страх от твърденията на г-н Свиленски. Ако се страхуват от кода, защо предлагат смесено гласуване?“.

Искрен Митев призова председателстващият Росен Желязков да извика в залата Георги Свиленски, който всъщност беше на мястото си, да каже каквото има даже, защото от ПП не ги е страх от разкритията на ПП.

„В тази сграда няма изповедалня“, заяви Росен Желязков в отговор на призивите на Митев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук