Продължаваме да консултираме с всички заинтересовани страни предложението всяка голяма търговска верига да предостави площи за местни храни. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Целта на тази мярка е всеки потребител да има достъп до свежи продукти местно производство и да се помогне на българските производители в тази тежка ситуация. Такава мярка има в много европейски страни.


Във всичко останало в дейността на веригите ние не внасяме каквато и да било регулация. Това е най-малкото, което може да се направи, за да се запази поминъкът на всички.

Това не изисква голямо усилие. Тук говорим за предоставяне на възможност за излагане на продукцията на местните производители. В крайна сметка потребителят ще избере какво да си купи, посочи Танева.

Тази практика съществува в развитите страни. Ние не откриваме топлата вода. Въвеждаме практика, която в някои страни е въведена от властите, а в други е направена по маркетингова инициатива, коментира още земеделският министър.