17 танка Майбах ще бъдат предадени на Националния военно-исторически музей. Те са от машините, които бяха изровени край границата в Ямболско, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според специалисти, от тях щели да бъдат окомплектовани около 7 и те ще бъдат включени в експозицията на бронираните машини на музея. Сформираната комисия, която оценяваше и се разпореждаше със съдбата на немските танкове, първочанално отпуснала на музея само 7 броя. Военният министър Николай Цонев обаче преценил, че е много по-важно музеят да има богат комплект от немските танкове, отколкото да бъдат продадени по за няколкостонин хиляди лева или евро на колекционери. Проблем за музея сега са парите за транспортиране на танковете от Ямбол до София. Прехвърлянето им струвало около 50 000 лева, с които историците не разполагали, а срокът бил до края на ноември.
В информацията от военното министерство няма и дума за предоставянето на поне един Майбах на ямболския музей въпреки голямото желание на местните историци. /Марина Шиварова, БЛИЦ