Екипът на националната студентска телевизия „Алма Матер” започва кампания „Студентски град за студентите”. Това обявиха членове на 45 членния екип на младата телевизия пред участниците във втория национален форум на „Младежкото иновационно и информационно общество”, на който ТВ Алма Матер беше удостоена с наградата за младежки проект на годината.
„Тъжно е, че трагичен инцидент като смъртта на студента по медицина Стоян Балтов е повод да се насочи вниманието към проблемите на студентите и градът, който те обитават” споделиха членове на екипа. Те са уверени, че обществото не трябва да остане безучастно към ширещото се насилие и произвол в Студентски град и трябва да бъдат взети мерки. Неслучайно и темата за живота в Студентски град, като урок по оцеляване се разглежда в пилотното предаване на ТВ Алма Матер „Ку-ку: Презареждане” по БНТ 1. Изборът на тема и снимките на предаването бяха завършени преди трагичния инцидент на 5-ти декември. Действителността, с която се сблъскаха младите хора, разкрива причините за проблема. Градчето на бъдещето е притегателна точка за бизнес интереси, които разглеждат студентите като източник на лесни печалби, без да обръщат внимание на тяхната сигурност и да спазват, каквито и да било морални норми.
Освен историите, които ще бъдат разказани в „Ку-ку: Презареждане”, както и престоящите репортажи и разследвания по темата от страна на ТВ Алма Матер, в рамките на кампанията „Студентски град за студентите” се отправят и искания за създаване на Обществен студентски съвет към Софийска община, преразглеждане на политиката по строителството в рамките на Студентски град и мерки за ограничаване на хазартния и еротичен бизнес в района. Организаторите на кампанията се обръщат за подкрепа към други неправителствени младежки организации, медиите, правителството и общинските органи, за да се вземат мерки и да постигнат крайната си цел – да се спре насилието и произвола и да се гарантират добри условия на живот на младите хора. /БЛИЦ