Гръцкият телевизионен канал "Скай" излъчи филм за залятата с киселина българка Костадинка Кунева. Има ли в него нови разкрития по случая? Емилиян Лилов от Дойче веле разговаря с Тасос Телоглу, един от авторите на документацията.
"Нападението срещу г-жа Кунева очевидно е свързано с нейната дейност в Гърция. Стигнахме до този извод, понеже г-жа Кунева беше много активна в отстояването на правата на работниците. Тя се застъпваше за спазване от работодателите на нормите на труд в договорите за наемане на работа. Миналия ноември тя е участвала в среща в гръцкото министерство на труда, където е разобличила своя работодател в неспазването на трудовите норми.
В своята фирма Костадинка Кунева работи като чистачка. През декември г-жа Кунева получава парична премия. Тогава тя настоява същото възнаграждение да получат и останалите чистачки във фирмата. Малко след това идва и нападението срещу нея", обяснява Тасос Телоглу, един от авторите на филма за българската активистка. Означава ли това, че атентатът срещу нея не е свързан с българската й националност, а по-скоро с нейната ангажираност в отстояването на правата на работниците?
Къде да се търсят поръчителите?
"Точно така. Г-жа Кунева е много смела жена. Тя е пример за това как един човек, който работи в Гърция от едва няколко години и по-точно от 2004 г. тръгва да се бори за правата на работничките във фирмите за почистване, или както в Германия често ги наричаме - колонии. Г-жа Кунева се застъпва не само за правата на своите български сънароднички, но и за колежките й от Гърция. Във фирмата, в която тя работи като чистачка, половината работен персонал са гръцки работници."
Във филма правят ли се някакви предположения откъде може да идва атаката срещу Костадинка Кунева. Дали поръчителите трябва да се търсят в политиката, в икономиката или на друго място?
"Мога само да гадая, тъй като все още полицията не си е свършила докрай работата. Включително не са известни окончателните резултати от проверката на течността, с която тя е била залята. Моето предположение е, че в случая става въпрос за т.нар. "бяла поръчка", т.е. някой е възложил на някого това нападение, за да няма пряка връзка между него и поръчителя на деянието.
Тежко здравословно състояние
В своя бележка веднага след опита за покушение г-жа Кунева говори за двама нападатели, единият от които е носел униформа. Тя говори за полицейска униформа, но е възможно това да е било и униформа на служител от охранителна фирма, които се продават свободно в търговската мрежа", казва Тасос Телоглу.
Какво е в момента според него състоянието на г-жа Кунева?
"Тя нито може да говори, нито да вижда. Все още се намира в интензивното отделение на една от големите болници в Атина. От няколко дни тя е подложена на различни манипулации по лицето, което е много силно обгорено. Но лекарите се надяват, че г-жа Кунева ще може да се върне към активен живот, макар и това да е свързано с огромни усилия от нейна страна за преодоляване на нанесените й травми и вероятно с много проблеми с говоренето в бъдеще." /БЛИЦ