Специален тест, който е на разположение само във варненския Онкодиспансер, предрича появата на метастази след успешна интервенция при рака на гърдата, съобщи Морето нет. Специалистите са категорични, че той е валиден при определен тип онкозаболяване.
За изследването са необходими няколко капки венозна кръв. Тестът HER-2 вече е прилаган спрямо 30 пациентки на здравното заведение. При осем от тях изследването е показало по-високи нива на белтъка, каза вчера по време на семинара с онколози от страната шефът на Онкодиспансера във Варна д-р Господин Игнатов. “Имаме време да реагираме, защото тестът показва появата на метастазите от 2 до 4 месеца преди те да са станали факт”, уточни той. Лекарите могат да предприемат адекватни мерки, а ако терапията се окаже недостатъчно ефикасна - да я сменят. Изследването не се заплаща от здравната каса. За жени, при които се показват по-високи нива на изследваното вещество, се препоръчва то да се прави 4 пъти в годината. Тестът струва 100 лв., в него скъп е консумативът, каза д-р Игнатов и допълни, че пробата излиза за 15 мин. Изследването е добре да се прави веднъж в годината при оперирани в ремисия, защото проявата на болестта не може да се прогнозира. “Имахме случай, когато метастазите се появиха след 13 години направо в гръбначния стълб. В момента имаме 10 пациенти, които имат онкологично заболяване на три места едновременно. Единият от тях преди години бе лекуван успешно от рак на ларинкса. Впоследствие се появиха рак на пикочния мехур и на простатата”, каза д-р Игнатов. В регистъра на Онкодиспансера във Варна се водят 2250 варненки с рак на гърдата, 265 от тях са изследвани с новия тест. Със същата диагноза са 869 жени от Добрич.
Днес пък в София близо 2000 души се включиха в Похода срещу рака на гърдата.  Събитието бе организирано от AVON България.  Организаторите даряват допълнителни профилактични прегледи на жени в нужда в  София, равни на броя участници в похода срещу рака на гърдата.
Шествието премина по ул. Дякон Игнатий, по бул. Витоша и завърши пред НДК.
Днес представители на AVON в над 20 града на страната  раздават образователни листовки на своите съграждани, с които отново ще фокусират вниманието им върху нуждата от навременна превенция срещу болестта. /БЛИЦ