Тържествен водосвет за гроздобера в Деня на съединението стяга футболният бос Тодор Батков в Деня на съединението – 6 септември, казаха за БЛИЦ негови подчинени от Любимец. Тази година поради горещото време гроздоберът ще започне с две седмици по-рано от обикновено.
Празникът ще се проведе в местността Агова кория край харманлийското село Георги Добрево. В това землище дружеството на Батков отглежда около 2000 дка млади лозя. От вчера започна подготовката на терена за празничния гроздобер. Строят се специални за целта шатри, където гроздоберачите ще се отдадат на винените си страсти. Страхотна подготовка се извършва и за предстоящата дискусия под надслов “Що е това гроздова ракия и има ли тя почва у нас”. Веднага след това започва състезанието “Ой, ти бело вино, оть не си цървено?”. Черешката на тортата ще е изпиването на половин литър охладено бяло вино на един дъх. Фиестата включва виртуозното ронене и мачкане на грозде с боси крака, както и изпълнението на древни танци върху сочни гроздове под съпровода на тарамбука.
След тържествената час гостите на празничната фиеста ще се включат в дегустацията на вино в специално оформени кътове, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. /БЛИЦ