Извънредното положение е мярка, която позволява на държавата да се бори със заразата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Тази събота" по bTV.

"Вече имаме много тежък санкционен режим. Първият ни проблем е пътуване "за" и "от" рисковите дърцжави. Може ад се пъува, но с рестрикции. Българските граждани навсякъде по света трябва да са спокойни, че могат да се приберат по всяко време", отбеляза той. 

"Когато един човек се тества и тестът се потвърди, ние тръгваме по дирята му и започваме да изследдваме всички, с които е комуникирал. Има хора, които се държат безобразно", каза Дончев. 

Той подчерта, че в Наказателния кодекс вече има точка, която гласи, че всеки, който не спазва карантинта, го чака затвор. 

"Това е много строго наказание, но така трябва. Даваме си сметка, че ограничаването на хора има последици. На първо място обаче е грижата за хората. Трябва да минем по най-добрия начин. Българският народ не винаги се обединява за хубаво", допълни вицепремиерът. 

Дончев коментира снощните думи на президента Радев: "Няма променен нито един конституционен баланс. Дали сме повече власт на органите на реда и санитарите. Извънредното положение звучи като заплаха за гражданските права, но няма такова нещо. Важно е да не разпространяваме заразата." 

"Разликата между синия и сивия сектор не са само математически величини, това е човешки фактор", заключи той.

Томислав Дончев обясни хаотичната реакция на хората по магазините: "Този, който си купи 50 кг. захар не предпазва от коронавирус."

"Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл много по-сериозни щети при по-продължителна епидемия. С тези мерки искаме да минимализираме ефекта. Следим всичко, което се предлага и коментира. Тук нещата не са лесни. Най-лесно е да кажа, че помощ има", отбеляза той. 

"Една голяма част от България говори за 5 медицински сестри, които не са отишли на работа, защото ги е страх. Искам да говорим за тези, които са на линия от една седмица и не са почивали. Ще им осигурим необходимите възнаграждения за това, на което са подложени", обяви Дончев. 

Той допълни, че ще има помощи за временно освободените хора от работа. Той отбеляза, че държавата не може да покрие плащанията на всички клиенти по ресторантите. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!