Световноизвестна фирма е вкарала 119 975 долара и 35 713 евро в австрийските сметки на Валентин Димитров. Това е станало с 5 превода в периода декември 1999-октомври 2001 г. Дружеството, което е лидер в автоматизиращата техника и пневматиката, има представителство в България, пише в. “24 часа”.
Един от хонорарите е бил за посредничество по сключване на два договора за доставки за “Топлофикация-София”, другите четири – за оказани услуги, свързани с търговските отношения между въпросната фирма и парното.

Според прокуратурата Димитров е получавал пари, за да бъдат сключени договори между парното и търговски дружества в чужбина, както и за извършени от него консултации на тези дружества.

Хонорарите и комисионните били взети от него за работа, която трябвало да върши като директор на “Топлофикация”.

Той консултирал контрагенти на дружествата с участие в проекти, чиято реализация зависела от него, сочи обвинението. Прокуратурата смята, че по този начин Димитров е извършил престъпление по 225Б от Наказателния кодекс. За него обаче не може да му се търси наказателна отговорност, тъй като е изтекла давността.
Хонорарите от световноизвестната фирма са част от делото за пране на пари и укриване на данъци срещу Валентин Димитров и още трима. То бе върнато от съда на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. /БЛИЦ