Поругаване на националния химн на Република България, съобщава "Дарик". В YouTube се появи изпълнение, наречено кавър, а преработката на "Мила Родино" е с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

Изпълнителят се нарича Бирджан Хайрединов. За опетняване на националния символ законът предвижда затвор до две години или глоба до 3000 лв.

Националният химн на Република България е песента "Мила Родино“ и в Конституцията е записан като част от трите национални символа - герб, знаме и химн.

Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г. „Мила Родино" става национален химн на Народна Република България през 1964 г. С приемането на Конституцията на Република България от VII Велико Народно събрание през 1991 г. „Мила Родино“ се утвърждава като национален химн на Република България.

В изпълнението на Хайрединов се посочва, че "оригиналната музика" е на Генади Певеца - Живей си Живота, саксофон - Томас Пумата. Като автор на текста все пак е посочен  Цветан Радославов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук