Жителите на стражишкото село Лозен станаха свидетели на кървава драма - 26-годишната Юмиш заключила майка си в стопанска постройка, а преди това намушкала 13-годишната си сестра. Момичето е настанено в болницата във Велико Търново с опасност за живота.

"Чух линейката и усетих, че нещо е станало. Още сме потресени от станалото", разказа съседката Радослава Асенова пред Bulgaria ON AIR.

26-годишната Юмиш e с диагноза параноидна шизофрения и два пъти е лежала за лечение в психиатрична болница. Според лекари, принудителното настаняване в болница води до озлобление у пациента към близките му.

"Като си спрат лекарствата психическото им състояние се влошава. Такъв тип престъпления се правят по психотични мотиви с изкривяване на реалната действителност и възприемането по друг начин. 

Човек, за да стане толкова агресивен, той възприема близките си като врагове и като някаква заплаха, и върши "някакви отбранителни действия", коментира психиатърът Веселин Герев.

Ето я младата Юмиш от Лозен, която закла сестра си! СНИМКА

Хората в селото са притеснени. Споделят, че никога досега не е била агресивна.

"Тук населението е старо, сигурно са уплашени. Тя не е добре психически", сподели съседът Ерхан Мехмед.

"Идваше, приемахме я, успокоявахме я. Никога не се е стигало до агресия. Изнервена идваше. Притеснена съм и не знаем все още къде се намира", допълни Радослава.

Приятелка на болното момиче, пожелала анонимност, разказа, че родителите ѝ са я тормозели и дори насила я били омъжили. Кметът на селото също смята, че не е била агресивна.

Жената е обявена за национално издирване.