С мистичен ритуал посрещнаха първите слънчеви лъчи в древното тракийско селище Кабиле до Ямбол в най-дългия ден от годината, предаде наш репортер.

Стотици фенове на историята и древната култура се събраха в археологическия резерват, за да наблюдават как от изток слънчевите лъчи преминават през изсечената от човешка ръка в скалите „мушка” и огряват образа на богинята Кибела върху една от скалите. Събитието традиционно се организира от община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“ и тяхната серия вина Kabile, кръстени на античния град. Зрители разказват, че именно на този ден образът на богинята Кибела в осветен от слънцето в различни цветове от околните скали. Богинята преминава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала го определят като магически. Любопитна подробност е, че според направени проучвания магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно в сравнение с нормалното за планетата. Медицинските показатели на присъстващите на експеримента също са се подобрили значително. Днес Кабиле се вписва много добре в модерната инфраструктура. АМ „Тракия” минава само на 600 м южно от резервата, където при км. 281 и изграден отделен пътен възел с два паркинга. Древният тракийски град Кабиле е сред 100-те национални туристически  обекта и посрещането на най-дългия ден от годината събира все по вече ентусиасти.
 

По традиция ритуалът приключи с вино – не случайно бе избрана марката Kabile, кръстена именно на античното светилище. А на етикета й е изобразен образът на богинята Кибела. Екипът на избата производител „Вила Ямбол“ вярва, че богатото наследство на региона и древните традиции им помагат да създават качествени напитки. Виното е една от свещените напитки на траките, разказват археолозите. В нашата територията освен, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, и правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много рано в сравнение с останалия свят. „Нашето вино носи името Кабиле, за да разкаже легендата за най-могъщия град на траките и е вдъхновено от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Според сведенията, ние сме сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Щастливи сме, че можем да споделим Kabile с всички гости именно в най-дългия ден от годината“, коментираха от „Вила Ямбол“.
 

Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката по света и у нас. Само от началото на тази година серията вина Kabile спечели общо 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция, други четири от пътуващия Mondial de Bruxelles , осем от Los Angeles International Wine Awards и един медал от International Wine Challenge 2019.