Рано тази сутрин представители на тракийските дружества от Хасково, Стара Загора, Свиленград и Поморие отпътуваха за Гърция. Целта на това тяхно посещение в южната ни съседка е да вземат по шепа пръст от местата където са раждани и живели техните деди и прадеди, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
След като се върнат в България те ще оставят тази пръст в Пантеона на загиналите през 1913 година тракийски бежанци, който се намира край Маджарово. Пръстта бе събрана в малки ковчежета, върху които има надписи Доган хисар, Съчанли, Каяджик, Булгаркьой и от няколко други села където е имало българско население. Ковчежетата ще бъдат положени в специално направени за целта ниши.
Тържественият ритуал по освещаването на тази пръст и обявяването й за свята ще се състои по време на националния маджаровски събор, който ще бъде посветен на 95-годишнината от погрома над тракийските българи. За онова време още се говори, че край Маджарово са текли реки от кръв и, и че в Арда са плували труповете на изкланите тракийци. /БЛИЦ