До неотдавна младежи си купуваха следването, а днес университети предлагат пари, за да си осигурят студенти. Мизата е 50 лв. за всеки, успял да убеди някой ”в подходяща възраст” да подаде документи за следване, пише Труд. Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места.
Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки. В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише. Деканът пише в свой мейл, че "отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда" и че "ситуацията с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична".

Затова приемът на документи щял да продължи без прекъсване чак до края на октомври. От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото "аграрно войнство" да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично да ги придружат до комисията.

След записването "лобистите" трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото ”това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия“. Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина – предимно от Гърция и Турция.

В почти всички университети има свободни места след третото класиране. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" се търсят 66 за редовно обучение в направленията "Филология", "История" и "Религия и теология". В Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит. В Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ "Св. Климент Охридски" съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.