От 16 до 22 февруари във всички страни-членки на ЕС започна контролна акция за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторни превозни средства, съобщиха от МВР.
Акцията е организирана от Европейската мрежа на “Пътна полиция” /TISPOL/ с цел предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията и намаляване на жертвите и пострадалите при пътно-транспортни произшествия.
Годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души, 30% от жертвите са заради несъобразена скорост. Сред основните причини за възникналите пътни инциденти са и неизползването на обезопасителни колани, употребата на алкохол и упойващи вещества.
От направено изследване и резултати от проведени операции в някои европейски държави е установено, че по-малко от 20 % от пътниците в автомобилите използват обезапасителни колани на задните седалки. Тяхната употреба би довела до спасяването на около 10 000 живота годишно в Европа, твърдят експертите. /БЛИЦ