Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, министърът на извънредните ситуации Емел Етем и министърът на вътрешните работи Михаил Миков подписаха съвместно споразумение за ефективно функциониране на Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.
С оглед общите задължения на трите министерства за успешното функциониране на националната система, споразумението предвижда създаване на постоянно действаща междуведомствена експертна комисия със съпредседатели от трите министерства и експертен състав. Основната задача на комисията е да анализира работата на системата 112 и да предлага мерки за нейното усъвършенстване и развитие. След подписването на споразумението тримата министри разгледаха центъра за приемането на сигналите от телефон 112, който от 30 септември функционира на територията на цялата страна.
В момента здравното ведомство е в напреднала фаза от изграждането на системата и до края на годината Министерство на здравеопазването ще се включи към системата 112, съобщи министър Евгений Желев. Той разясни, че линейките са оборудвани с Джи Пи Ес системи, което ще позволява във всеки момент да има информация къде се намират и в случай на необходимост да бъдат насочвани към мястото на възникнал инцидент., съобщиха от здравното министерство. /БЛИЦ