За първи път от 2006 г. насам в статистиките се забелязва нарастване на броя на жертвите от престъпления. През 2008 г. то е три пъти повече от предходния период, съобщи Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Според експертите на организацията през лятото се очаква бум на грабежите заради задълбочаването на икономическата криза.
На семинар за конвенционалната престъпност у нас през 2007-2008 г. бяха изнесени данни, според които засегнатите от посегателства срещу собствеността са най-вече в София, Варна и Бургас. Очаква се активизиране на рисковите категории граждани, които зависят от социални помощи.
Идва модата на т-нар. "багажни отвличания", при които жертвите са натъпквани в багажници на коли, посочи Тихомир Безлов. Според него има филтрация на информацията за посегателствата, но ако отвличанията станат масово явление, преставаме да сме страна в ЕС.

Част от пострадалите от престъпления не подават оплаквания, въпреки че в сравнение с 2001 г. много повече хора търсят помощта на полицията. Лек спад на доверието в МВР се наблюдава през 2008 в сравнение с 2007 година.
Генералният комисар на МВР Павлин Димитров бе помолен да коментира разликата от около 500 престъпления в ..между официалната статистика и данните, с които работи Центърът за изследване на демокрацията. Той отчете, че кражбите на коли са намалели седем пъти в сравнение с 90-те години на миналия век, когато е всеки трети автомобил, докаран от чужбина, е бил похищаван.
Най-много автомобили се крадат в София, Бургас и Варна, а най-малко в Смолян Кърджали и Разград. Общият брой на откраднати коли през миналата година е 4620, което е с 1,4 % повече от 2007 г., сочи статистиката на МВР.
113 340 са регистрираните криминални престъпления през миналата година, което е спад с 5,5 пункта спрямо 2007 г., когато са регистрирани над 119 хиляди престъпления, каза Павлин Димитров. 70 122 са престъпленията против собствеността - 8,2 пункта намаление спрямо предишната година.
Извършените кражби са над 57 858 - с 10 % по-малко от тези през 2007 г. 2868 са грабежите. Те са намалели с над 4 пункта, отчете генералният комисар. За сметка на това пък с 2,2 % са се увеличили измамите. Убийствата са като в предходния период - около 160.
11,9 на сто от извършителите на престъпления у нас са жени, сочи още официалната статистика. 11 016 престъпления са извършени от безработни, което потвърждава прогнозата за повече грабежи в кризата.
До момента са извършени 7-8 отвличания. Няма информация дали Вене Сотиров е жив, каза в отговор на репортерски въпрос Павлин Димитров. /БЛИЦ