Трима души са уволнени от системата на МВР заради съответно издаване на фалшиви шофьорски книжки, подкуп и шофиране в пияно състояние, съобщиха от МВР.
К.М. – системен оператор в сектор “Пътна полиция” на ОДМВР-Русе е уволнена за това, че в периода 2007-2008 година е съдействала на 33 лица да им бъдат издадени неправомерно шофьорски книжки. В редица от случаите гражданите нямали свидетелство за успешно завършен курс на подготовка за управление на МПС, а в други не отговаряли на изискванията на закона да имат завършено основно образование. Проверката на работата на К.М е констатирала, че системното нарушаване на правилата от страна на служителката не е поради тяхното непознаване.
Главен полицай И.Д. от ПУ “Нов път” във Видин е уволнен за това, че в качеството си на служебно лице е заблудил гражданин, че ще снеме данните на съпругата му от информационната система на лицата, обявени за общодържавно издирване. Срещу обещанието полицаят поискал 200 лв. Потърпевшият е подал жалба и след специализирана полицейска операция с белязани банкноти, служителят е бил задържан на мястото на предаване на подкупа. По случая е образувано дело с обвинение за извършено престъпления по чл. 209, ал.1 от НК. Бившият полицай е с мярка “неотклонение” и парична гаранция от 1 000 лева.
Главен полицай М. И. от Монтана е уволнен за това, че по време на отпуск е предизвикал катастрофа, при която се установило, че служителят на реда е управлявал мотора си с 2.2 промила алкохол в кръвта. /БЛИЦ