Работодателите търсят работници. Това, което забелязваме е ,че по-голямата част от работодателите искат да назначават нови служители, защото става все по-трудно намирането. Във всеки сектор има тежък недостиг на служители. Има по-малко хора, които търсят работа. Това каза Надя Василева в предаването "Денят на живо" по Канал 3. 

От демографска гледна точка вече е много наложително целенасочено да се вкарат мигранти тук. Ако сме трезво мислещи бъдещето е да вкараме работна ръка, защото не са достатъчно кадрите тук. Навсякъде се търси работа. Строителството и производството има изключителен недостиг на хора. Работодателите са готови да увеличат заплатите. За изминалите 10 години, ниските заплати се удвоиха. В момента преминаваме към инфлация. Нека не забравяме, че когато заплатите растат, идва момент в който има таван. Компаниите са направили разчети и са установили, че за да съществуват те могат да похарчат определена сума. Те не могат да растат неимоверно, каза още тя. 

Това, което забелязваме е, че стартовата заплата, която се иска е от 1000 лева нагоре, което е нормално. Не трябва да генерализираме нещата. Има хора, които са съгласни да работят за по-малко, но това зависи от това какво може да предложи. Има големи разлики от работещите в София и в по-малките градове. София и Пловдив са регионите, в които ще се търси най-много работа, сподели Василева. 

Сред 10-те най търсени позиции от работодателите са: 
-квалифициран персонал
-работници
- мениджъри