Интерпол издирва с червена бюлетина вече 5 години българина Стамен Станчев, който трябва да лежи в румънски затвор за промишлен шпионаж, пише "Труд".

Той е близък със световни известни имена в политиката, бизнеса и киното, години наред на родна територия е дясната ръка на президента Петър Стоянов в международната му фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”.

Станчев е умен, комбинативен, знае 4 езика и едва ли някога ще бъде заловен, за да излежи присъдата си в северната ни съседка. Българинът беше арестуван през 2006 г. в Румъния и пуснат от съда година покъсно с мярка “подписка”.

В обвинението е посочено, че периода 30 май 2005 г. – 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Нади, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев.

Те са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от промишлеността и комуникациите.

Разследването е показало, че в международната банда са участвали и турчин, чех, унгарец, както и руснакът с американско гражданство Вадим Бенятов.

Въпреки, че се води разследване, година по-късно българинът и Бенятов участват в продажбата на 75% от акциите на румънската нефтена компания “Ромпетрол” на зетя на тогавашния казахски президент Нурсултан Назарбаев – Тимур Кулибаев, който притежава компанията “КазМунайГаз”.

Благодарение на тази сделка, Кулибаев е получил достъп до две нефтопреработващи завода и голяма верига за разпространение на продуктите им.

Към момента, когато е бил арестуван, българинът Станчев работи като международен консултант на банка “Креди Сюис”, а руснакът Бенятов е директор за Централна и Източна Европа.

Той също е с присъда в Румъния и досега не е открит. През 2013 г. Станчев е осъден на 11 г. затвор за промишлен шпионаж.

Две години по-късно Върховният касационен съд на Румъния намалява присъдата му на 5 г. и 2 месеца. Преди това обаче българинът напуска страната и оттогава е обявен за международно издирване.

В момента той не се намира в нито една от трите страни, в които има имоти – Австрия, Франция и Монако, където живее семейството му.