Тържествената света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на Варна бе отслужен в катедралния храм “Св. Успение Богородично” от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил по повод на големия християнски празник Голяма Богородица.
Сред гостите бяха вицепремиера Меглена Плугчиева и министъра на икономиката Петър Димитров. Областният управител Христо Контров, кметът Кирил Йорданов, председателят на ОбС Борислав Гуцанов, командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на ОДП – Варна комисар Димитър Димитров също присъстваха на молебена по случай големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
По решение на Общинския съвет от 1993 г. денят е определен и за празник на Варна. В 10,30 ч. на пл. “Св. Св. Кирил и Методий” бе издигнат официално флага на морската столица под звуците на химна на Република България, изпълнен от представителния духов оркестър на ВМС. По-късно всички официални лица и стотици жители на Варна се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Богородица.  /БЛИЦ