С поклонение в Рилската обител днес, на 28 август, по стар стил Голяма Богородица, ще бъде отбелязана 65-годишнината от смъртта на цар Борис ІІІ. Очаква се много хора да почетат царското семейство, като се помолят и за здравето на престолонаследника княз Кардам, който пострада тежко при катастрофа преди две седмици.
Пред БЛИЦ приближени до семейството коментираха, че съзират съдбовен знак между катастрофата на първородния син на на Симеон Сакскобургготски, която стана на Голяма Богородица по нов стил в 16,00 часа, и смъртта на цар Борис ІІІ, който е починал също на Голяма Богородица 1943 година в 16,20 часа. Те се надяват изпитанието да е преминало и състоянието на Кардам да тръгне към подобрение.
За кръглата годишнина от смъртта на цар Борис III от НДСВ са подготвили възпоменателен вестник. Царят умира в София, дни след посещение в Германия. Този факт дава основа за слухове, че е отровен по нареждане на Хитлер, но сигурни доказателства до днес не са намерени. Погребан е в Рилския манастир. След 1944 тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес в Рилската обител е само сърцето на монарха. /БЛИЦ