94-годишната Иванка Николова е единственият жив свидетел на живота в царския дворец в Кричим и днес даде показания в дома си на изнесено закрито съдебно заседание по гражданския иск на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Двамата претендират за собственост върху бившата царска резиденция.
Старицата е живяла в двореца Кричим от 1942 до 1948 година, а съпругът й е бил телефонист на цар Борис ІІІ. Адвокатът на царската фамилия Ели Христова заяви, че показанията на баба Иванка потвърждават тезата, че имотът е собственост на Сакскобургготски.
 
Иванка Николова е казала, че земите под двореца са купени от Фердинанд, а самият дворец е построен от Борис ІІІ. Царица Йоана лично агитирала служителите на резиденцията да гласуват против монархията на рефендума през 1946 г., защото смятала, че така че запази живота на малолетния цар Симеон, казала още баба Иванка.

Юрисконсултът на областната управа Дарина Тодорова, която защитава интерсите на държавата, твърди, че показанията на старицата са по-скоро споделяне на лични спомени, които няма да имат тежест по отношение на собствеността на имота и определяне на неговите граници. Представителите на държавата са категорични, че показанията на старата жена потвърждават факта, че „Кричим“ е бил резиденция на държавен глава, а не частно имение. На следващото заседание на 21 април се очаква пред съда да застане друг възрастен жител на Куртово Конаре – 81-годишният Александър Нинков. Той твърди, че Фердинанд е заграбил частни и общински земи с насилие с помощта на жандармерия през 1902 г., а по-късно на терена се построява двореца. /Димана Тодорова, БЛИЦ