Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на основните лица в съдебната система представи главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че целта е не просто мандатите на обвинител№1 и председателите на върховните съдилища да може да се прекратяват предсрочно, а даже да има възможност да бъдат разследвани.

„Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който т.нар трима големи, към които временно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинение за извършено престъпление или тежко нарушение на служебните задължения”, обясни Цацаров, цитиран от bTV.

„Архитект” на промените е новият правосъден министър Данаил Кирилов, като днес главният прокурор даде да се разбере, че също е привърженик на идеята: „Това предложение среща разбиране и, бих казал, много силна подкрепа от ЕК”.

Контекст
В телевизионно интервю преди дни Кирилов подчерта, че текстовете няма да засегнат сегашните мандати на т.нар Трима големи – Сотир Цацаров (прокуратура, изтича 2019 г.), Лозан Панов (ВКС, 2022 г.) и Георги Чолаков (ВАС, 2024 г.).

„Това няма нищо общо с личността и индивидуалността на когото и да е от всеки един от тримата”, обяви Кирилов.

До момента, обаче, текстовете не са официално представени и не е ясно каква ще е гаранцията, че няма да бъдат веднага употребени конюнктурно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!