От събота до сряда – четвъртък започва динамичен период с поредица от няколко средиземноморски смущения, отбеляза климатологът проф. Георги Рачев.

"Циклоните ще минават северно от България и при нас ще бъде повече дъжд, според европейските модели. Американските обаче обещават сняг и то сериозно количество. Според тях за празника на студентите ще има здрава снежна покривка.


Пак има разнобой между отделните големи метеорологични сайтове. Показвам обстановката днес на обед (бел. ред. в четвъртък), останали са от големите циклони, които коментирахме във вторник. Няма го този циклон, който предизвика големите снеговалежи в Москва. Останали са само Данел и Бенедикт и новият циклон от Средиземноморието.

Ако се погледне детайлната карта, натрупали са се доста фронтчета - топли студени и всичко това се движи към България, следователно при нас ще бъде повече дъжд и по-малко като количество сняг, докато американците ни вещаят снежна покривка, особено на 8 декември", посочи проф. Рачев, като уточни, че за декември има разнобой между отделните големи метеорологични сайтове и модели.

По думате му Американският модел е по-твърд и брутален с повече сняг: "Европейците сме по-меки в това отношение".

"От 4 до 8 декември времето ще е динамично, след това от 9 до 15 ще има доста стабилно антициклонално време без съществени валежи и ще е сравнително топло", каза проф. Рачев в сутрешния блок на bTV.

"Повечето модели се ориентират към по-мекия вариант, горе в планината ще се образува снежна покривка. Петък срещу събота снегът ще бъде много по-малко от този във вторник.

Следва дъжд, дъжд и сняг, сменящо се време. Който пътува с кола, ще закъснее 15 мин или половин час, но ще стигне навреме. Да се внимава с черния лед, който не се вижда. На 7-ми в Източна България могат да видят и сняг, което ще ги зарадва, но то ще бъде за не повече от един ден. 
 
Започва една мътилка от събота та чак до сряда - четвъртък", добави Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната