Лицето на българския локум Цонка Димитрова от пловдивското село Каравелово настоява пред производителя на сладкото изкушение „Захарни заводи” - Горна Оряховица, да свалят лика от кутията или да признаят неговото присъствие там като реклама, съобщи "Maрица".

Тя е категорична, че тези, които използват нейното лице, трябва да платят за това, че от 1963 г. досега безплатно рекламира продукта. Решението на 70-годишната жена от Каравелово е подкрепено в подписка, в която само за няколко дни сложиха имената си над 50 жители на селото.

В началото на 60-те години на миналия век Цонка Димитрова открива своя снимка върху кутията на българския локум. Година по-рано фотоса направил известен фотограф. Той бил от Карлово, но отдавна живеел и работел в София.

На един от розоберите той поканил Цонка да я снима в градините край селото. Били няколко момичета. Правили и общи снимки, и само на Цонка. Фотографът си заминал, а един ден Цонка видяла в селския магазин лицето си върху локума. 

Миналия ноември  пламна къщата на Цонка и Димитър в Каравелово. Още в първия ден след пожара младежи от Каравелово, приятели на семейството, се притекоха на помощ на семейството. Четирима от тях разчистиха руините на къщата и помогнаха за възстановяването. 

Тогава младежите от Каравелово започнаха подписка, с която да извоюват правата на Цонка за използването на нейния лик за реклама, и то в продължение на 52 г. Затова Цонка не е получила нито морално признание, нито възнаграждение, заяви тогава Биляна Клисурова.


 

Проучване на младежите от Каравелово установило, че при приватизацията на завода, който произвежда оригиналния български локум, новият собственик е платил на държавата освен за целия завод също и за правото да ползва снимката на розоберачката.

Младежите смятат, че дори по една стотинка от всяка продадена кутия локум да получи жената, ще е подкрепа за нея в такъв тежък момент, коментираха те дни след пожара. 

След инициатива миналата година днес  връстниците на Цонка подновяват разследването и кампанията за нейните права. Розоберачката от Каравелово също се бори. „Миналия ден прочетох в един вестник, че Христо Стоичков е получил хонорар от 200 000 лева за това, че се е снимал в телевизионна реклама. Такива информации се появяват по повод на участието и на други известни лица в рекламни клипове, в етикети на продукти, припомня Цонка. Но понеже аз съм никому неизвестна жена от село, смятат, че не ми дължат нищо”, допълва  разочарована тя.

 Преди няколко месеца Цонка разговаряла с жена от ръководството на „Захарни заводи”, като настоявала да признаят правата . Пратила и писмо. В разговор по телефона, а после и в писмо, от завода отговорили на каравеловката, че този лик на кутията не е неин, че това не е тя.

"Сега по телевизиите върви реклама на локума, но моят образ е леко размит и замъглен, за да не се разпознава. Явно искат да го подменят, след като заявих, че ще се боря за правата си", заяви  розоберачката от локума. 

Каравелово е голямо село, тук живеят 1400 жители. Цонка е един от тези жители, тя се е родила и живее тук вече 70 години. Всички знаят, че тя е момичето от кутията с локума и няма човек, който не би я подкрепил, категорична е кметицата на Каравелово Славка Червенкова.