Игуменът на Гложенския манастир, който подпали светата обител в неделя на два пъти, стреля по богомолци с газов пистолет и взриви джипа си, се разкайва за случилото се, разказа за Дарик радио ловешкият митрополит Гавраил. Той се видял в болницата на града с игумена на манастира. Познава го от 6 години и твърди, че досега йеромонах Панкратий не е имал подобни прояви.
„С енергия и упоритост досега се бореше за интересите на манастира – за имотите, търсеше средства за ремонти”, посочи митрополит Гавраил. „Йеромонах Панкратий казва, че е запалил само някои лични вещи – малко неадекватно и наивно обяснение, защото личните му вещи са били заедно с другите. Твърди, че не е стрелял по хора, а само във въздуха, защото бил ядосан на настанените в хотелската част на манастира. Той казва нещата в своя ползва, дали са така, не мога да преценя”, добави ловешкият митрополит. Той беше категоричен, че не е давал разрешение на игумена да носи оръжие. „Аз нямам оръжие и нямам намерение да се снабдявам с такова, но той все пак живее в гората и ако има други опасни животни, има някакво основание да носи пистолет”, казва митрополит Гавраил.
„Той съжалява много за станалото. Не го каза на думи, но се виждаше”, посочи главата на ловешката епархия. Митрополит Гавраил каза, че ще вземе решение дали изобщо да отстрани от манастира йеромонах Панкратий, след като приключи разследването по случая. Сега той е временно остранен като монах и игумен на Гложенския манастир. /БЛИЦ