Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е запознала президента Румен Радев с работата на парламента във връзка с извънредното законодателство заради COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Цвета Караянчева е заявила, че България е сред първите страни в света, която е създала национален щаб за справяне с COVID-19 и благодарение на навременно взетите по-строги мерки темповете на разпространение на вируса в страната са максимално ограничени. Участието на учени от БАН в усилията за ограничаване на COVID-19 е много ценно, е коментирала още тя.

Караянчева е посочила, че се очаква утре Народното събрание да приеме на второ четене законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Държавният глава е изразил готовност в най-кратки срокове да издаде указ, което ще позволи обнародването на законопроекта в извънреден брой на "Държавен вестник" в събота, 21 март, съобщават от парламента.

Председателят на Народното събрание е подчертала, че България е предприела навременни и адекватни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 и е отбелязала отличната работа на Националния оперативен щаб, на правителството и на министър-председателя.

Притеснени сме от ситуацията, при която работят народните представители, но наш дълг е и сме готови да направим нужното, за да се осигури законодателната база за работа на институциите в тази ситуация, е отбелязала Цвета Караянчева.

Работим в непрекъснат контакт с представителите на Министерския съвет и на Националния оперативен щаб, е добавила тя. По време на разговора председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е изразила благодарност към всички български производители, които са успели да пренастроят производствата си и да осигурят необходимите предпазни средства, облекла и консумативи за нуждите на различни звена и институции в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!