Турската хакерска група, отговорна за атаката преди 2 години на сайта Pravoslavie.bg, отново е успяла да унищожи и подмени заглавната страница на български православен сайт. Този път жертва е станал сайтът на Ловчанска епархия, съобщава Dveri.bg.
Цялостният дизайн на сайта е бил подменен и вътре е било сложено обидно послание срещу арменския народ. В момента сайтът е временно недостъпен, но администраторите му обещаха, че ще бъде отново online след няколко дни.
Вероятна причина за ожесточаването на атаките е признаването от страна на БПЦ на арменския геноцид. В края на миналата година патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ изпратиха писмо до арменския католикос-патриарх Карекин ІІ по повод възпоминанията за 90-годишнината от геноцида спрямо християнския арменски народ. През февруари 2008 година е получено благодарствено писмо от арменския патриарх Карекин ІІ до Негово Светейшество.
коментират, че едно от предложените решения за спиране на атаките е тотална забрана на достъп от по-известните турски IP адресни пространства. От Dveri.bg обаче съветват колегите да не предприемат подобни крайни решения, първо, защото са принципно погрешни и противоречат на философията на интернет и второ, защото това би ограничило достъпа на българските преселници в Турция, както и на сънародниците ни, които от поколения живеят в Цариград. Като много по-просто решение администраторите могат да изключат опциите, на чието наличие хакерите разчитат allow_url_include и allow_url_fopen в php.ini. /БЛИЦ