Екип турски професори начело с проф. д-р Мевлют Бейрибей от Държавния университет в турската провинция Кастамону пребродили с научна цел резерват Боатин и екопътека Видимско в Национален парк "Централен Балкан" тези дни, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ.
Целта на професорската експедиция била да се усвои опита на българите по присъединяването и членството на "Централен Балкан" в евромрежата от паркове PAN Parks, както и работата им с Фондация "PAN Parks", съобщиха днес в Ловеч от дирекцията на парка.
Подчертаният интерес на гостите към PAN Parks е свързан с практиката на университета им да работи тясно с големия турски Национален парк "Кюре".
Според запознати "Кюре" е разположен в Западния черноморски регион на Р Турция. Той опазва красива и величествена дива природа, и специалната му значимост и важност е свързана с неговите вековни и обширни гори, богата флора и фауна, и многообразие от ендемични видове. Заради това Световният фонд за дива природа (WWF) е вписал територията му като една от стоте "горски" горещи точки на Европа, заслужаващи приоритетно опазване. /БЛИЦ