"Мисля, че превратът наистина би предизвикал хаос и обществени безредици. Даже не ми се мисли какво би могло да стане. Съвсем друга динамика щеше да има - насилие, страх... Със сигурност това щеше да доведе до нестабилност. А в една такава хаотична ситуация не знаеш накъде и как могат да се развият нещата. И това е директно свързано с България, защото вие сте съседна страна и щеше да ви засегне неминуемо. Не знам защо е толкова трудно да се разбере това".
Това заяви турският посланик Сюлейман Гьокче в интервю за "24 часа".

Неуспешният опит за преврат бе в нощта на 15 юли. За мозък на пуча бе обявен от Анкара Фетуллах Гюлен - бивш съратник, а сега политически противник на президента Реджеп Тайип Ердоган. В началото на седмицата турският външен министър обяви, че член на терористичната организация ФЕТО, както наричат турски власти структурата на Гюлен, е в България. 

Чистката в държавната администрация засегна близо 60 000 души, прокуратурата иска арест за десетки журналисти. Турция е затворила най-малко 131 медии след опита за преврат. Те включват три информационни агенции, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 ежедневника, 15 списания и 29 издателски къщи, твърди Al Jazeera.

По думите на Гьокче работата в държавата постепенно се възстановява - институциите работят, общественият и конституционният ред са върнати.
"Гражданското общество е активно.

Медиите - също, без изключение - от всички възможни цветове и с различни политически пристрастия всички са срещу опита за преврат и в подкрепа на демокрацията и конституционния ред", заяви дипломатът.

"Тези, които реално извършиха опита за преврат, са малка част от въоръжените сили - има средно и високо ниво офицери", продължи посланикът и допълни, че проблемът е по-дълбок:

"Когато говорим за FETO, разговорът опира до така нареченото златно поколение - поколение от умни деца, изучени в техните училища в продължение на десетилетия. Защото говорим за организация, която е активна вече 40 години. Става дума за систематична работа по инфилтриране на техни хора на ключови позиции, на места, на които се вземат решения във всички държавни структури".