Убиеш ли животно, отиваш в затвора – за това апелира депутатът от ДСБ Евдокия Манева в предложенията за изменение в Наказателния кодекс, които предизвикаха в парламента истинска европейска дискусия.
Ако законът бъде приет, най-драстичните и показни прояви на особена жестокост и организиране на боеве с животни ще бъдат обявявени за престъпление.
Основанията за тези изменения са, освен повишаване ефективността на Закона за защита на животните, превенция на насилието спрямо хора, каквато се прилага в целия цивилизован свят (в Англия и Щвеция още през 19 в. ) и предпазване от вредните последици от подобни изстъпления за личностното развитие на непълнолетни и малолетните и обществото като цяло.
На 30. 01. 2009, първата битка бе спечелена. Въпреки че, водещата комсия по правни въпроси в НС не подкрепя тези предложения за промяна в НК и те бяха отхвърлени в зала на първо четене, Евдокия Манева излезе на трибуната и с прочувствено слово за толерантността към насилието като морален проблем, успява да „обърне” гласуването. След искане за прегласуване, в крайна сметка предложенията бяха приети, засега само на първо четене.
Светлана Славкова, БЛИЦ