Обвиненият в жестокото убийство на студентката Радостина Евтимова Георги Цветанов е пребивал своите съученици, а един от тях дори е запалил. Това разказа пред DeltaNews самата жертва на Георги - Момчил Канев.
С Георги учихме в Механото във Варна (Професионална гимназия за механо и електротехника, бел. авт.). С компанията му ме тормозиха години наред. Постепенно неговото име започна да се чува постоянно в класната стая - „Стига бе, Георги" „Айде, остави ме на мира", „Георги, не го удряй" . Ако имаше някакъв тупаник, винаги той беше, ако не инициаторът, то един от главните участници. Едва ли не през ден се прибирах насинен и гладен. Гладен, не защото нямах пари, ами защото редовно ми ги взимаха, казва Момчил.
Тормозът не спираше и реших да кажа на родителите ми. След като ме изслушаха, ме посъветваха да говоря с класната. Тя каза, че ще приказва с Георги. Всичко обаче имаше обратен ефект и след като той разбра, че съм се оплакал, стана още по-агресивен, допълва потърпевшият.

Удрял ме е, плюл ме е, хвърлял е камъни по мен. Най-голямата простотия беше, когато веднъж се опита да провери дали ще може да залепи дънките с каноколит за краката ми. Чашата преля, когато ми спука две ребра. Тогава с майка ми отидохме при директора. Извикаха майката на Георги, която работеше в един местен вестник. Когато казах какво ми е направил, тя скочи и взе да разправя колко е добро детето. Абсолютно вярно е това, което четох в един всекидневник след убийството, че Георги го мислят за добър само хора, които не го познават.
Тук искам да вметна, че е носил оръжие в училище. Имаше един нож, но му го взе учителят по география. На няколко пъти е идвал и с пистолет в училище. Вече се писа, че с него се е занимавала комисията за престъпления на непълнолетни, за това, че е ограбил някакво момче с два лева. Аз съм този човек. Звучи супер евтино и смешно, но съвсем не само веднъж са ми били взимани по два лева, обяснява Момчил.

Последният път, когато го видях, беше малко преди да се изселя от Варна. Тогава му падна пердето и ми се нахвърли със запалка да ме гори. После накара момчето, което беше с него, да ме хване и да ме натисне на земята с вдигната блуза. Георги взе запалката и извади един дезодорант. 2 секунди по-късно усетих зверска жега по гърба. А те се хилеха и викаха: „Ский как гори, като факла". Загасих се, като се търкалях по земята.
Прибрах се в нас и не посмях да изляза никъде цял ден. Когато баща ми се прибра, му казах какво е станало и той каза, че няма да я бъде тая и трябва да се отиде в полицията. Дадох показания, след което, доколкото разбрах от Детска педагогическа стая, са ходили в тях. После му наложили някакъв вечерен час, да не излиза късно. Няколко месеца по-късно ме намери в един сайт за запознанства и ми писа нещо от рода, че където и да ме намери, там щял да ми е гробът. Въпреки че всичко се случваше преди повече от 4 години, още имам кошмари заради него, разказва още Момчил.

Стана ясно, че утре 17 март, от 11,00 часа Варненският апелативен съд ще разгледа жалбата срещу определението на Окръжен съд Варна за първоначалния арест на Георги Цветанов, обвинен за жестокото убийство на студентката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова. Георги не е пожелал да присъства на съдебното заседание. Той ще се представлява от двамата си адвокати, съобщиха от съда. Георги е син на лидера на СДС-Варна Цанко Цветанов.
Миналия понеделник Варненският окръжен съд определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо 20 годишния Георги, разследван за смъртта на Радостина, убита по особено мъчителен и жесток начин. Първата съдебна инстанция прецени, че събраните още през първите дни доказателства водят до обоснован извод, че 21 годишният студент Георги Цветанов е съпричастен към изключително тежкото престъпление, за което се разследва. В хода на съдебното заседание от 9 март стана известно, че трупът на момичето бил открит от сестра й на 6 март тази година в дома на приятеля на Радостина на ул. "Мир" във Варна, с повече от 50 прободни и прорезни рани. Първоначалните експертизи установили, че Радостина е била бита, а тялото й било пробождано и след смъртта й. Още с първите процесуално следствени действия от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите иззели вещи на Радостина - лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи, изцапани с кръв, както на жертвата, така и на Георги, и нож с 12 см острие със следи от кръв по него. Всички тези доказателства са обект на експертизи. Установени били и травматични увреждания, кръвонасядания и прорезни рани по ръцете, предмишницата и краката на Георги. Според обвинението това обстоятелство може да бъде доказателство, че жертвата се е отбранявала. Предстои да бъде изяснено и дали откритият нож в дома на Георги е оръжието на престъплението. Освен с тежестта на престъплението, което се наказва от закона от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна, ВОС аргументира постоянния арест на Георги и с криминалната му регистрация. Преди 4 години като непълнолетен, той е бил регистриран за грабеж, но поради младата му възраст спрямо него са били приложени възпитателни мерки. Тези факти обосноваха извода, че ако е на свобода Георги, може да се укрие от наказателно преследване.
Досъдебното производство продължава под наблюдението на прокурор от Варненска окръжна прокуратура.. Предстоят множество процесуално-следствени действия. /БЛИЦ