Убитият във Франция през 2000 година Мартин Борилски е съхранявал секретна чип карта взета от тайно помещение на адвокатската кантора, в която той карал стажа си и не би трябвало да има достъп до това помещение. Това заяви по време на съдебното заседание пред Върховния касационен съд Ина Лулчева, адвокат на подсъдимия Георги Желязков.
Съдът изслуша днес двете страни и ще прецени в едномесечен срок дали да потвърди оправдателните присъди на двамата българи- Георги Желязков и Стоян Стоичков –Барона, които бяха оправдани преди това от Окръжен съд- Шумен и Апелативен съд -Велико Търново.
Според прокуратурата при оправдателните присъди е нарушен законът на страната ни. Съдът бил игнорирал и изопачил доказателства. Прокурорът оспори разминаването на часа в обявеното съдебно решение, когато се смята, че е извършено убийството. Според обвинението свидетелка в Париж е видяла двама различни мъже в различно време. А родният съд е приел, че тя ги е срещнала заедно. Друг френски свидетел, съсед на убития българин, бил чул на френски фразата “Не го прави”, но според обвинението това той го е чул отвън, а не от апартамента на Борилски. Това твърдение изрази и майката на убития българин Иванка Въчева. Според прокурора по делото Апелативният съд във Велико Търново е определил съвсем неточно апартамента на този свидетел. Прокурорът изрази становище, че двамата подсъдими били финансово притеснени с много дългове. Именно заради това те са отишли при своя познат и е извършено престъплението. Обвинителят изтъкна и факта, че един от подсъдимите е ползвал откраднатия от жертвата мобилен телефон в България, и това е много точно доказано. Според досегашните показаният на подсъдимите, които днес не се явиха в зала, е имало меле, в което нападател е бил французин, като те двамата заедно с жертвата са се бранили. По-късно се е намесил и друг французин. В последствие нещата са се успокоили и чужденците са помолили двамата подсъдими да си отидат. Родният съд приел, че французите са убили Мартин три часа, след като са се разделили с подсъдимите. Съдът бил ползвал карти на Франция от интернет при геодезическа експертиза , което е недопустимо, според адвокат Владимир Иванов, защитник на семейството на загиналия.
Протокол от разпит на френска свидетелка бил с неверен превод и не е заверен според изискванията на закона. На този документ имало печати само в началото и края, като на средните листове липсвало печат. Преводът нямал и подпис, нито име на преводача, което е недопустимо според нашето законодателство. Адвокатът на Георги Желязков Ина Лулчува изтъкна, че кървавите следи били в другата стая, а не там, където е намерено тялото. Според нея във Франция е извършена некачествена аутопсия. Именно с това и другите адвокати на подсъдимите обясниха факта, че във Франция е продължено разследването. Според друг адвокат на Георги Желязков по ръцете на клиента му имало нарязвания от нож, от които явно си личало, че са получени при самозащита.
Майката на убития Иванка Въчева бе категорична, че двамата оправдани са убили сина й. Тя заяви, че ако е имало проблеми с французи, двамата българи са имали възможност и е трябвало да й се обадят. Тя изключи всякаква възможност оправданите Георги Желязков и Стоян Стоичков да са били заплашвани по някакъв начин от евентуални други извършители. Майката си обясни убийството с бележка, която синът й е искал от бащата на Георги Желязков за изкаран адвокатски стаж. Тя каза още, че подобен стаж изобщо не е имало. Основната версия е, че закъсалите финансово българи са искали пари за тази услуга, след което са побеснели и са убили Мартин. Майката на убития българин каза, че не е чувала за секретната чип карта и тази информация я разбира едва днес. Синът й не е споделял за никакви проблеми в работата си. 
Мартин Борилски беше убит във френската столица по особено жесток начин през 2000 г., като по тялото му бяха открити 93 прободни рани. Трупът бе проснат на легло, а до тялото имаше щанга с кръв. По земята се намирали панталони, за които се смята, че са на килърите. Френските власти проведоха изключително мащабно разследване и предадоха на българските съдебни власти улики, включително и ДНК проби, доказващи вината на двама български граждани - Георги Желязков и Стоян Стоичков. Първият от тях е син на влиятелен бивш следовател, който в момента се подвизава като адвокат. Георги Желязков избягва по време почивката на разпит пред френските криминалисти, които са дошли в България да проведат разследващи действия. Родното правосъдие оправда двамата българи на две инстанции, тъй като нашенците казаха пред съда, че двама френски здравеняка са останали в квартирата с убития българин по време на трагедията. На 21 януари апелативните съдии във Велико Търново потвърдиха мотивите на своите колеги от Окръжния съд в Шумен за липса на доказателства срещу студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков. Френските власти обаче ще започнат паралелен процес в Париж, тъй като категорично оспорват решенията на родните съдилища. Според френските разследващи служби българските власти изобщо не помагали, а по-скоро пречили на процеса. / Милан Николов, БЛИЦ