Атанас В., един от двамата обвиняеми по досъдебно производство за участие в престъпна група, която теглила неправомерно моряшки кредити от банка ще продължи да пребивава в ареста. Днес Варненският окръжен съд остави без уважение молбата му за изменение на процесуалната мярка за принуда.
36- годишният Атанас беше задържан под стража на 14 май миналата година заедно със Стоян Я. за документна измама в особено големи размери. Групата изготвяла фалшиви бланки, които удостоверявали, че моряците- кредитоискатели са надеждни платци, работят във фирма и получават заплата. По този начин били изтеглени кредити в големи размери. Още тогава стана известно, че при обиск от дома на Атанас иззели бланки, с които се посочвали неверните обстоятелства, а в жилището на Стоян открили мокър печат. По делото има 7 тома СРС, а досъдебното производство в настоящия момент е в рамките на удължения срок за разследване.
Днес съдът прецени отново основанията за ареста. Сбраните доказателства, материали и приложените експертизи не разколебават по никакъв начин първоначално обоснования извод, че Атанас е част от престъпната група, извършвала измамите с моряшките кредити. Въпреки липсата на активна работа от страна на разследващите органи, съдът не намери основание да измени в по-лека процесуалната мярка за принуда. Към аргументите за потвърждение на ареста ВОС прибави и съдебната биография на Атанас, който се е включил в престъпната схема във времето на изпитателния срок на друга присъда за документна измама на ВОС от февруари миналата година. За съда е категорично ясно, че варненецът има трайна нагласа към документните престъпления. Спрямо него има няколко други висящи наказателни производства за измами и документни престъпления. Тези обстоятелства водят съда до извода, че ако е с по-лека мярка за принуда Атанас може да се укрие или да извърши нови престъпни деяния.
Въпреки, че обвиняемият декларира пред първоинстанционния съд, че няма да обжалва днешното определение пред въззивната инстанция, ако размисли може да го направи в три дневен срок. /БЛИЦ