"В Румъния етнически проблеми не съществуват", това заяви в специално интервю за Агенция БЛИЦ проф. Санду Фрунза, преподавател в Румънският национален университет, който участва в международната конференция по радикализация на ислямизма.
"Този проблем в Румъния не съществува и е решен. Въпреки че имаме много унгарци от интернационалните политики, сме решили всички тези проблеми. Във всичките мои срещи провеждани с чужди представители съм подхващал теорията, че дошлите европейски стандарти след влизането на Румъния в ЕС парираха всички подобни конфликти", заяви за Агенция БЛИЦ румънският учен.
Той разясни, че преди време е имало съвсем изолирани подобни случаи, които идвали предимно от местните футболни хулигани, но това е световно явление, което не се разглежда като етническо противопоставяне. "За проблеми на някакъв вид дискриминация в Румъния изобщо не се водят дискусии поради отсъствието на подобни явления", похвали се Фрунза. Запитан дали познава българския политически модел и наличието на турска етническа партия в парламента ни, проф. Фрунза заяви: В срещите, които сме имали и в Гранада и в Мароко сме обсъждали подобни модели, но това са местни решения, които се формират от цивилната общност. Аз лично много често съм дискутирал подобни модели и в университети, в които преподавам. Важното е, че вече в света се интересуват от позициите на България и Румъния като две нови членки на ЕС по подобни проблеми.  /Милан Николов, БЛИЦ