На 10 ноември учени от Българската академия на науките с ръководител проф. Иларион Янчев проведе открит експеримент, с който показа как една българска билка (“котешката стъпка”) може да победи рака при мишките.
“Ще излекувам тези мишки от рак за седмица”, заяви тогава проф. Иларион Янчев. Той обеща само с 3 инжекции с концентриран екстракт от билката “котешка стъпка” да “стопи” гигантските тумори, без да засяга здравните тъкани.

Най-напред срещу експеримента скочиха хората на д-р Емил Христов от Изпълнителната агенция по лекарствата, като излязоха с декларация, с която призоваха проф. Илчев да “не подвежда пациентите”, че може да лекува рак на гърдата. От Агенцията дори обвиниха професора, че продал лекарството незаконно на 7 жени, страдащи от миома. Категорично е мнението на Агенцията, че екстрактът от “котешка стъпка не е минал клинични изследвания и не може да се тества върху хора.

Научният съвет на Института по експериментална патология и паразитология пък също излезе с декларация, че към резултатите на експеримента трябва да се подходи песимистично.

Специална комисия пък разследва вече коректността на експеримента. “До края на седмицата резултатите ще са готови”, обеща шефът на БАН Никола Съботинов. Ако твърденията на Янчев се потвърдят, то експериментът ще продължи, като в неговия екип ще влязат още експерти.

В същото време онколозите си мълчат. Светилата в родната медицина като проф. Иван Черноземски, не искат да коментират лечебните свойства на “котешката стъпка”. Онкоболните също се съмняват в чудодейната билка срещу рака.

От няколко години професор Иларион Янчев изучава различни методи за ефективно лекуване на рак. Ученият е провел опити с десетки препарати, които съществуват в онкологията, но резултатът винаги е бил незадоволителен. Докато не експериментира с концентрат от билката "Котешка стъпка".

По думите му билката лекува и нищо не остава от тумора. Професорът е постигнал 100% успех при лечението на подкожни тумори, които буквално са „изтекли" от организма. За да докаже своето откритие, медикът проведе експеримент.

До 10 дни, туморът, който е по-голям от главата на мишка трябва да се е свил или напълно изчезнал. Според професор Янчев, методът е приложим и при хората.

"Твърдо съм убеден, че може да се прилага засега при тумори, които се намират по повърхността на тялото, и най-вече на млечната жлеза - тумори на гърдата", каза професорът.

До няколко години ще се разбере как ще свърши сагата с “котешката стъпка”, категорични са изследователите. И докато различните институции и учени се нападат, то мишките на Илчев вече оздравяха. /БЛИЦ