Сексът ни прави щастливи. Правенето на повече секс ни прави още по-щастливи. Ново изследване обаче показва, че ако си мислим, че правим повече секс от другите хора, ще бъдем по-щастливи отвсякога, пише io9, цитиран от обекти.бг. В един от броевете на Social Indicators Research социологът Тим Уодсуърт достига до заключението, че сексът е като месечния ни приход – колкото повече имаме, толкова по-щастливи сме.

След като проучва отговорите на над 15 000 души от САЩ, взели участие в поредното изследване, Уодсуърт открива, че хората, правещи редовно секс, са по-склонни да кажат, че са щастливи (той използва доста забавната скала „много щастливи“, „доста щастливи“ и не особено щастливи“) в сравнение с онези, които не са участвали в сексуален акт с някого повече от година.

Участниците, твърдящи че правят секс 2-3 пъти в месеца, са 33 процента по-склонни да изразят по-високи нива на щастие. Тези, участващи в сексуален акт веднъж седмично пък, са цели 44 процента в сравнение с онези, седели на сухо цяла година. Нещо повече – хората, правещи секс 2-3 пъти седмично, са 55 процента по-склонни да покажат по-високи нива на щастие. Оказва се, че настроението, което твърдим, че имаме, се влияе пряко от броя на сексуалните актове, които имаме.

В случая обаче има една голяма уговорка – всичко е относително.  Уодсуърт открива също така, че докладваното от нас щастие зависи още повече от това колко секс си мислим, че правят другите хора в сравнение с нас. Така например той осъзнава, че когато хората, които правят секс три пъти месечно, вярват, че техните приятели и познати ги огрява веднъж седмично, шансът да докладват по-високи нива на щастие пада с 14 процента. С други думи – ако смятате, че другите хора правят повече секс от вас, най-вероятно ще се сдухате.

Уодсуърт смята, че едва ли социалното сравняване се крие зад ефекта, който той наблюдава. В момента обаче „не мога да открия друга по-добра причина за това защо броят на сексуалните актове влияе върху щастието на хората.“ В края на краищата ние сме социални хора, заключва той. Голяма част от нашата идентичност се определя в рамките на социалния контекст.

Означава ли всичко това, че трябва да се опитате да станете по-щастливи, като правите повече секс от приятелите си? Едва ли. Всъщност – най-добрата тактика е да игнорирате напълно техния сексуален живот. Нещо повече – когато става дума за щастие, психологът Джун Грюбер от Йейл казва следното – най-доброто нещо, което може да направите в такава ситуация, е да престанете да се опитвате да бъдете щастливи.

Грюбер и колегите й обясняват, че когато сте се заели активно да преследвате щастието (например като правите повече секс от приятелите си) с „ясната мотивация или очакване, че тези неща (които правите) ще ви направят щастливи“, ефектът може да е обратен. В края на краищата е много вероятно да се разочаровате или да станете по-малко щастливи. Как тогава да бъдем щастливи? Решението е много просто – престанете да се опитвате да бъдете такива.