Памир, а не Западен Сибир, е прародината на българите. Това са установили наши учени след едномесечна експедиция в Таджикистан, Афганистан и Пакистан.
Историкът проф. Георги Бакалов обясни, че антропологичният тип на голяма част от припамирските етноси е сходен с този на българите. Той изказа съмнение и за "изключително славянския" произход на българите. Според професора са събрани много данни, които да променят представата за древната ни история и клишетата в учебниците. Народите на Памир дори на пръв поглед изумили учените с невероятни прилики – като лица, бит, земеделски култури и музика. Открили са дори варианти на българската тамбура. Проф. Бакалов обясни, че има връзка между българския и персийския език. Според него думите в речника ни, които приемаме за турски, всъщност са с персийски произход.
Най-употребяваната дума в българския език е "механа". Механата има чисто персийски произход, защото се състои от две думи – мей е вино и хана – къща, обясни иранистът доц. Иво Панов.  “Ние не принадлежим към Иран, но имаме връзка с него, а в Сибир няма почти никакви данни за българите”, обясни Бакалов. Според него е крайно време Софийският университет и БАН да подпишат договори с научни институти от Памир и да изпратят учени, които да проучат каква е връзката ни с народите, които живеят там. /БЛИЦ