Ученичка от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали се справи блестящо на Международния финал по дебати на немски език в Братислава. Лия Стамболиева участва във форума в Словакия, който се проведе под патронажа на президента на страната Андрей Киска.

Общо 24 победители от 12 европейски страни гостуваха цяла седмица в словашката столица, за да премерят сили и да изразяват компетентно и убедително мнения и становища на немски език. По време на дебатите участниците от Беларус, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Русия, Словения, Словакия, Чехия, Украйна и Унгария успяха не само да се конкурират, но и да създадат нови контакти със свои връстници от Европа.

Международният младежки дебати е международен проект, в който български ученици участват за пръв път. България беше представена от Лия Стамболиева и Давид Петров, ученик от ГПЧЕ „Ромен Ролан" - Стара Загора, класирали се след победи в предварителни областен и национален кръг. С умели похвати и брилянтно владеене на немски език, двамата премериха сили със своите европейски връстници, преодоляха безпроблемно своите конкуренти и достигнаха до полуфинала, превръщайки се в любимци на публиката.

Дебатиращите демонстрираха отлична езикова подготовка и познания по чужд език, предаде „24 Родопи“. Лия Стамболиева от престижното кърджалийско училище се доказа със своите задълбочени знания и завидни умения да се аргументира, дебатирайки по различни общественозначими теми. Представянето на ученичката от кърджалийската езикова гимназия бе високо оценено и от организаторите на проекта в България - Гьоте-институт, Фондация „Спомен, отговорност и бъдеще", Общополезна фондация Херти, Централата за училищно дело в чужбина, както и на Консултантски отдел по немски език към Посолството на Германия в България.