"Вече съм била с момче. Случи се за първи преди три години, когато бях на 12", признава 15-годишната Ваня пред "168 часа". Според наблюденията на специалистите от Българското дружество по акушерство и гинекология, средната възраст, на която родните тийнейджъри започват да правят секс, е 15 г. Страната ни е на трето място по брой тийнейджърски аборти.
"Това е тревожна статистика. Наскоро имах две 12-13-годишни пациентки, които водят полов живот от 1 г. Младите българи нямат почти никаква сексуална култура", обобщава гинекологът проф. Никола Минчев.

Думите му потвърждава историята на 15-годишната Ваня, която не се притеснява, че е започнала да води редовен полов живот съвсем млада. Като нея е и година по-голямата Милена. За десетокласничката от столична професионална гимназия тайни в секса няма. Хвали се, че е опитала повечето популярни плътски удоволствия. "Само тройка и групов секс не съм правила", уточнява крехката Милена. За нея секса е секс. И толкова. Романтиката в отношенията с противоположния пол е пожелателна, а чувствата са силни, но временни.

"Бях на 14 години, когато го направих за първи път. Бяхме у тях. Предразположи ме. Не беше някакъв: Айде събличай се и лягай. Бях решила, че вече искам да правя секс", припомня си с усмивка Милена.
Гинеколози и психолози обясняват ранното влечение към секса с по-бързото физическо съзряване на тийнейджърите и навлизането на новите технологии.
16-годишната Милена не мисли така. "Направих го с момчето, което обичах", категорична е ученичката. Два месеца по-късно тя се разделя с приятеля си. След първия любовник бързо идва вторият. Гаджетата й са все по-големи. "На моите години са смотаняци! Повечето не са виждали женско през живота си и не знаят за какво става въпрос, махва с ръка Милена и засмуква тънка цигара. "Свирка направих за първи път на 15 г. Не съм се упражнявала. Идва ми отвътре. От само себе си. Нямам нищо против - щом искам да съм с това момче и го обичам, бих направила всичко, което му харесва", разказва със спокоен тон палавата ученичка.
За много български ученички темата за френската любов е далеч по-важен проблем от този за матурите и последните промени в образователната система. "Не може да се излагаш. Ще станеш за смях. Друго е, когато момчетата останат доволни. След това разказват колко готин секс правиш", откровена е 16-годишната Милена.
Майката на момичето научава за подвизите на щерка си в лекарския кабинет. "Много си малка", е единственото, което успява да каже майка й, когато ученичката и съобщава, че вече не е девствена.
"Какво да направя? Всички на моята възраст са така", невинно повдига рамене Милена. "От нашия клас три момичета не са го правили. Едното е дебело. Другото високо и дебело. Третото е нормално, но е грозно..., прегъва пръстите на едната си ръка Милена и попипва дясното си коляно. Наранила е нежната си кожа при едно от последните си сексуални преживявания. "Колата беше малка. Мястото не стига и често ми се получават синини" и добавя, че с нетърпение чака времето да се затопли. Тогава ще изпълни едно свое желание. "Секс на капака, голям мерак ми е", върти щастливо глава красивата ученичка. "Не знам. Не мога да кажа дори дали съм изпитвала оргазъм и дали знам какво означава това. Може би наистина трябва да се въведе сексуално образование. Не за мен, а за някои, които са по-неуки в тези неща", обобщава вещо десетокласничката и захапва предизвикателно поредната тънка цигара. /БЛИЦ