15-годишен ученик счупи пръст на учителка в час в шуменската професионална гимназия по механотехника и телекомуникации „Христо Ботев“, съобщи ШУМ.БГ. Инцидентът станал в сряда следобед, когато 9 „е“ клас имал урок по немски. Ръката на преподавателката Стоилка Николова е гипсирана, тя е в едноседмичен отпуск по болест.
При влизане в час преподавателката заварила хаос, чиновете били наплюти и мръсни, а учениците не искали да сядат. Тя ги помолила да извадят салфетки и да почистят, но някои отказали, защото мръсотията била направена от предходен клас. Две от момчетата останали да седят с крака на чиновете. След като не успяла да въведе ред, учителката отишла да потърси помощ, но директорката и двете й заместнички отказали да дойдат. Николова се върнала в стаята и поискала да заведе най-буйния ученик - Ахмед Ридван, при директора. Деветокласникът обаче хванал ръката й, извил я и счупил пръста на дясната ръка. Казал още: „Ще видиш ти какво ще се случи, ако ме оставиш на поправителен“.
Директорката на гимназията Галина Младенова  заяви след инцидента, че  това е дете на 15 години и ще разговаря с него в по-спокойна обстановка. Тя обясни, че е убедена, че ученикът Ахмед не е действал с умисъл да нарани учителката. „Има си съответен ред, при който се разглежда дадено провинение. Ще се проведат необходимите срещи и в края на март, когато е редовния педагогически съвет, ще бъде взето някакво решение“, каза Младенова.
„Винаги съм се опитвала да бъда в добри отношения с учениците. Положението в училище обаче става толкова лошо, че ние сме оставени на тяхната милост“, каза пострадалата учителка. Тя също изказа мнение, че Ахмед едва ли е искал да й счупи пръста, а вероятно само да я сплаши. Класната на ученика го определи като „трудно дете, по-буйно от останалите“. До сега обаче не бил проявявал агресия към учители, а само към съученици.
Министърът на образованието ще реши дали да наложи наказание и какво да е то на директорката на професионалната гимназия по механотехника в Шумен, заявява началникът на регионалния инспекторат по образование (РИО) доц. Добромир Добрев по повод случая на насилие. „Днес ще изпратя писмо на министър Вълчев, в което ще му предложа да изиска писмени обяснения от директорката Галина Младенова защо не е уведомила своевременно за инцидента“, заяви Добрев. При Добрев все още не е постъпил и писмения доклад от Младенова. След като го прочете той ще й изпрати предписание за свикване на извънреден учителски съвет, който да реши как да бъде наказан деветокласникът Ахмед Ридван. „Подобни инциденти са недопустими и трябва да се вземат строги мерки, категоричен съм, че трябва да има наказание, защото иначе би било много лош знак“, каза шефът на РИО. /БЛИЦ