Удар по ресторантьорите по морето, забраняват им да...
Масови проверки по Черноморието започнаха от Областните дирекции по безопасност на храните
Масови проверки по Черноморието започнаха от Областните дирекции по безопасност на храните. Инспектори от БАБХ в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола в началото на летния сезон.
Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност. Следи се и произходът на стоката. А собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.
Агенцията по храните в Бургас засили контрола в обектите от началото на седмицата. Проверките на инспекторите започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.
"Техният срок на годност е описан в търговския документ, с който идват. Ако са охладени, по принцип прясната риба е до 3 дни. Черупчести мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. По принцип срокът им на годност е до 5 дни, ако се охлаждат", заяви д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.
Вземат се проби и от морските деликатеси.
"За морски токсини, ешерихия коли и салмонела", допълни д-р Галина Вълчанова, инспектор в БАБХ-Бургас.
"Използваме повече хладилници, където храната е прясна и само на температура нужна за това - от 4 до 6 градуса", коментира Пролетина Дейви, управител на заведение.
Инспекторите проверяват още как се спазва хигиената в обектите и прави ли се качествена дезинфекция.
"В кухненския блок нас ни интересува дали работещият екип е с добро униформено облекло, имат ли шапки, когато се налага и ако е необходимо работят ли с ръкавици. От отделно място става сервирането на храните. Без да се пресичат и кръстосват потоците става издаването на мръсната клиентска посуда", каза още д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.
При забелязан проблем клиентите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките продължават до края на септември.