С три дни ще бъде удължена ваканцията за учебните заведения на територията на община Пловдив. Това реши на свое заседание днес Оперативният щаб под ръководството на кмета инж. Иван Тотев. Неучебни за децата ще бъдат 9-ти, 10-ти и 11-ти януари 2017 г., като първият учебен ден е в четвъртък, 12-ти януари 2017 г. От Общинския оперативен щаб аргументираха решението си с прогнозите за очаквани много ниски минусови температури, придружени със силен вятър, възможността за снегонавявания на входно-изходните артерии, както и повишената заболеваемост от грипни и респираторни заболявания.
Решението на щаба бе взето след обсъждане на прогнозите за времето и невъзможността да се предвиди ситуацията, която може да възникне с движението на градския транспорт и достъпа до учебните заведения. При температури под минус 15 градуса се случва сутрешни пропуснати курсове на автобусите. Подобна ситуация не може да се предвиди още повече, че заради силните пориви на вятъра се образуват снегонавявания на входно-изходните артерии и е необходимо малко време да се почистват сутрин. Това затруднява достъпа и ще доведе до нарушаване на учебния процес, стана ясно на заседанието на Оперативния щаб.
 

Заради силните пориви на вятъра, които тази сутрин в Пловдив са достигали до 32 метра в секунда,  в ранните часове днес е имало снегонавявания на някои от входно-изходните артерии на Пловдив -  на Голямо Конарско шосе, Карловско шосе и ул. „Димитър Талев“. Навявания са почистени своевременно.
 
Второто решение, което взе Оперативният щаб е, да се подпомогнат училищата с подготовката на дворовете. Тези три дни ще се използват за  привеждането на училищните в дворове в добро състояние.
 
По време на заседанието бе отчетено, че обстановката в града е спокойна. Основните пътни артерии в града са почистени, като е осигурено движението на градския транспорт. Издадени са 30 предписания за непочистени тротоари пред търговски обекти, отчетоха от Пловдивския общински инспекторат.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ