Попълнете търсена ключова дума или фраза

УМБАЛ Пловдив иска намаляване на ДДС за здравеопазването

https://blitz.bg/obshtestvo/umbal-plovdiv-iska-namalyavane-na-dds-za-zdraveopazvaneto_news479387.html Blitz.bg София, България 13 Ян. 2017, 18:03 443 прочита 0 коментара
Нужен е нов статут на държавните и общинските болници – те трябва да бъдат преобразувани от търговски дружества в здравни заведения и дейността им повече да не бъде оценявана по финансови показатели, а по продукта „Здраве“, който формират. Това заяви доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив“ в интервю за радио Хоризонт. Той посочи, че всички лечебни заведения – от най-малките до най-големите, имат задължения, независимо дали са държавни, общински или частни. Държавните и общинските дължат пари на доставчици, а частните – на банките.

В момента месечните приходи на УМБАЛ „Пловдив“ са паднали с около половин милион лева заради лимитирането при запазване на обема на дейността. В последните дни на всеки месец сме принудени да задържаме работата, с тенденция до спиране в определени звена, за да не надхвърлим лимита, защото надлимитната дейност не се заплаща и остава за сметка на болницата, признава доц. Йорданов.

Според него част от острия недостиг на финансови средства в болниците може да бъде преодолян и ако ДДС върху консумативите, лекарствата и медицинската техника за здравеопазването бъде намален от 20% на 6-8%.

Проблеми има и с налагането на пръстовия идентификатор. Когато се чекира пациентът, не се получава обратна информация дали е регистриран в системата. Разбира се, че не е, когато НЗОК откаже да плати за неговото лечение. Само за последния месец на 2016 г. за четирима пациенти, чието лечение струва по 2-3 хиляди лева всяко на УМБАЛ „Пловдив“ няма да се преведат средствата за тях.

Изход от ситуацията може да бъде намерен, ако се въведе електронна здравна карта, заяви доц. Йорданов. В нея се съдържа достатъчно информация – здравна и финансова и чрез нея може да се проследи здравният статус на всеки пациент във времето – кога е получил помощ, какво лечение му е приложено, дали е бил пациент от спешен порядък, или пък с хронично заболяване.

Ръководството на болницата ще постави исканията си пред бъдещия здравен министър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам