Един тон канцерогенно сирене е било унищожено от Агенцията по храните заради опасен токсин. Става въпрос за афлатоксин - гъбичка, която се разпространява по фуражите и заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители, съобщава bTV.
Афлатоксинът повишава риска от рак, най-вече на черния дроб. Завишените му стойности са били открити във ферма и мандра край Ловеч. Засегнати от опасната гъбичка са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата.<br /> <br /> Експерти коментират, че гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно и се е появил мухъл, от който се образува опасният токсин.&nbsp;<br /> <br /> От Агенцията по храните твърдят, че опасните млечни продукти не са били консумирани от хора, тъй като са предприети навременни действия по унищожаването им./БЛИЦ&nbsp;<br /> <br />