Американската компания SentinelOne предоставя безплатно лиценз и поддръжка в България за своята антивирусна технология до края на извънредната ситуация заради COVID-19. Това обявиха в неделя във Фейсбук от американското посолство у нас.

„Балгодарим ви“, заявиха още от US мисията.

В битката срещу коронавируса се включи, макар и със скромна сума, 91-годишният Страхил Везенков от Благоевград, уточнява в. Монитор.

Той предостави средствата от продажбата на своята книга „Живи спомени“ за борбата със заразата. Книгата излезе през февруари, като още тогава Везенков обяви, че парите от нейната продажба ще дари. Това той направи преди няколко дни, като преведе 600 лв. по сметката на община Благоевград, обявена за подкрепа в борбата с COVID-19.

Останалите 140 книги предложи на учениците от Природо-математическата гимназия в Благоевград, за да ги представят и продадат онлайн.

Cъдиитe и cъдeбнитe cлyжитeли oт рaйoнeн cъд - Дyпницa, също дapиxa cpeдcтвa, но на MБAЛ „Cвeти Ивaн Pилcĸи“ EOOД. Cpeдcтвaтa щe бъдaт изпoлзвaни зa paбoтaтa нa отдeлeниeтo пo инфeĸциoзни бoлecти в лeчeбнoтo зaвeдeниe, oпpeдeлeнo ĸaтo Цeнтъp зa пpиeм и лeчeниe нa пaциeнти c СОVІD-19.

Социални домове и центрове в община Лом пък получиха дарение от УНИЦЕФ. Хигиенните и образователните пакети за деца и семейства от уязвими групи са предназначени за потребителите на социалните услуги в Центъра за ранно детско развитие, Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Освен това дарението на българския клон на световната организация включва и хигиенни препарати за центровете за настаняване от семеен тип "Нов дом-нов шанс", "За по-щастливо детство" и "Мечта".

На децата и семействата са предоставени общо 55 пакета с хигиенни и дезинфекционни средства. За децата от 2- до 6-годишна възраст са предназначени 20 комплекта с книжки и учебни помагала, а за учениците от първи до четвърти клас дарението съдържа 30 образователни комплекта. Персоналът към центровете получи маски за многократна употреба и предпазни шлемове.